Zero - Tok rutebussen til første spillejobb

  • Arve Grindhaug - Bassgitar

  • Jostein Harald Liknes - Sologitar

  • Kjell Rasmussen - Rytmegitar.

  • Louis Arntstein Møller - Trommer.

  • Lars Andreas (Lasse) Amundsen - Sang

Lars Andreas ”Lasse” Amundsen vokste opp i trygge omgivelser på Espevær. Hans mor spilte gitar og sang og denne egenskapen vartet hun opp med stadig vekk. Denne musikaliteten hadde tydeligvis den kommende rørlegger arvet og sanggleden smittet over til guttepjokken som nærmet seg tenårene.

En annen kommende sangskaper hadde også sin mor fra Espevær. Bjørn Eidsvåg tilbrakte mange av sine guttesomre hos slektninger på denne øya vest i havet. Guttene møttes ofte og utforsket sine musikalske erfaringer.

En sommer kunne Bjørn stille med nye sanger på engelsk og sounden av det engelske språket vakte nysgjerrighet hos begge musikkvennene.

”- Ditta e debitels songar”, kunne Lasse fortelle mora si og prøvde seg meg engelsk skråling akkompagnert av gitarakkorder. ”an Bjørn har lert meg dei!”
Slik kom rocken til Espvær!

Lasse forlot trygge Espevær og reiste til Åkra for å gå på det som den gang hette Yrkesskolen. Han hadde ikke vært der lenge før det gikk gjetord om denne glade karen som var så opptatt av sang og musikk.

Gruppen Zero var blitt startet av en gruppe ungdommer som gikk på ungdomsskolen. De første gitarene ble forsøkt laget på sløyden. De ble aldri ferdige. Forblåste furutrær på Åkra egnet seg dårlig til syngende instrumenter. Men til luftgitarer kunne de brukes.

Navnet Zero dukket opp under en sen nattesending på TV. En milepæl i romfartshistorien skulle overføres. I det nedtellingen var i ferd med å avsluttes, dukket navnet opp:
10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1 ZERO

Etter å ha spart en tid, ble instrumenter kjøpt inn. Bandet spilte bra, men manglet vokalist. Lasse ble kontaktet.

-    Forbildene var Beatles, Stones, Animals og Eric Burdon og vi hadde vår første øvelse sammen i januar 1968 forteller Kjell Rassmussen entusiastisk. –Vi transporterte instrumentene til øvingslokalet i ei løa på Liknes med hest og kjerre.

Første spillejobb var i Skudenes ungdomshus/kino 28.mars 1969. Transport ble gjort av NSB med rutebussen til Skudeneshavn.
-I desember 1969 utvidet vi med Dag Gundersen som spilte orgel.    

I en periode spilte vi i Skudenes på fredager, Åkra på lørdager, Kopervik på søndager og Dalen på onsdager, forteller Lasse. – Det var travelt, men gysla kjekt.

Etter hvert ble hele distriktet arena for Zero. Til spillejobb i Folkets Hus i Sauda ble det brukt en Ford Transitt Pickup fra ”møbelforretningen nas Laura”, kjørt av Kjell Snørteland. Alle medlemmene sammen med jentene og instrumentene transportert trygt og godt på åpent lasteplan fram og tilbake til industristaden i Ryfylke.

-   Me hadde ungdommelig mot og alltid fint vær på den tiden!, sier Lasse som fortsatt setter pris på sommer og varme kvelder og netter!

-   Eg huska ein spelejobb i Sandeid. Folk i salen kastet tomflasker på scenen pga. at me ikkje spelte køntrimusikk. Et trommeskinn ble ødelagt, spillingen avbrutt etter en time og lokalene stengt.

 Andre populære plasser var Nedre Vats.
–Kan hende det dukker opp någen innante på BackBeat?

Orkesteret ble nedlagt høsten/vinteren 71/72. Famile- og jobbsituasjon gjorde at medlemmene fikk andre (og viktigere?) områder å opptre på.
Zero hadde ny oppstart høsten 1983 med delvis ny besetning, og holdt på til september 1989.

Seinere involverte medlemmer:

  • Trommer.    Roald Fagerland, Stein Folkedal

  • Gitar.           Hans Audun Jakobsen

  • Sang.          Arve Svendsen

  • Keyboard     Stein Eriksen

Zero kan smukke CV sin med mange spesielle spillejobber opp gjennom åra.  Følgende kan nevnes:

Hanne Krogh i Folkets Hus Kopervik og i Sandeid, Åge Samuelsen i Atlantic Hall i Stavanger, Swinging Blue Jeans på Seaside Haugesund, Stein Ingebrigtsen på Kopparen Kjøpesenter og tidligere kulturminister Åse Kleveland/ Finn Kalvik i Karmøy Kino


 

[inetpub/wwwroot/Backbeat/photogallery/photo00025417/real.htm]