The Zanies 

av Finn W. Fosen

  • Trygve ”Tubben” Egeland, bass

  • Helge Revheim, trommer

  • Jakob Borum, vokalist

  • Svein ”Zombie” Barstad, gitar

  • Harald Hetland, orgel

Stavanger hadde Tony & the Swing Blues, Haugesund hadde Moonspinners og fra  Kopervik kom – The Zanies. Lettere opprørsk i framtoning, rå i musikalsk uttrykk, motebevisste i snittet (Werner). Populære ble de. Svært populære. Hos begge kjønn. Veien til ungpikehjertene var kort, mens guttedrømmene forløstes i heftige luftgitarsoloer. Zombie skulle snart bli helten blant helter.

”Tubben” Egeland hadde vært til sjøs og drog med seg Ben Sintjago hjem fra båten. Han kom fra Curacao og spilte både gitar og munnspill. Harald Hetland hadde tatt pianotimer så han skulle sjølsagt på orgel. Helge og Jakob gikk omkring i Hovedgata og nynnet på låter som ”With a girl like you” og ”All or nothing” mens de drømte om å spille i eget band. En dag så Arve Mydland en fremmedkar slentre gjennom Kopervik med  gitar på ryggen. Arve gikk bort til ham og presenterte seg : ”God dag. Jeg er manager og jeg har et band. Vi trenger ny gitarist og du ser OK ut. Du er ansatt!” Og slik ble det.

Ben reiste snart ut igjen, mens resten av gjengen fortsatte. Øvingslokalet var et sjøhus bak Våge Foto. Her gikk det i høgenergisk  piggtrådmusikk døgnet på tamp. Riff skulle læres, akkorder velges, instrumenter prøves og stemmes, melodier øves inn. Zombie hadde for lengst overatt den musikalske kommando og ga de andre klare instrukser. Dette fungerte stort sett utmerket, og dissens ble demokratisk avgjort på Speilen Kafe. Reint PR-messig fikk Zanies god drahjelp av Haugesund Dagblad-journalisten Odd Kirkeleite, som da bodde i Kopervik. Han var en av gjengen og ga gruppa særbehandling i avisa når han hadde en sjans,  og det var både titt og ofte. Zombie  fikk en rekke tilbud fra andre grupper. Han sa alltid nei. Begrunnelsen var hele tiden den  samme : ”Jeg liker meg best i den aller beste gruppa”.

I løpet av de knappe to årene gruppa eksisterte, spilte Zanies overalt i distriktet: til dans, var med på samtlige arabershow, de opptrådde i Atlantic Hall med bl.a. (dyktige) Nurk Twins, var oppvarmingsband for Beatnicks, Vanguards og Hugger Muggers.

Hva gjør så gruppemedlemmene i dag? De fleste befinner seg i distriktet. Jakob Borum er lærer, Harald Hetland advokat, Helge Revheim er frisør og Tubben ingeniør. Zombie flyttet tilbake til Ålesund allerede i 1968 og har siden drevet med forskjellige ting. På slutten av sekstitallet spilte han i  sunnmørsgrupper. I 1976 reiste han til USA og studerte jazzgitar i fire år. Han laget bl.a. musikk til reklamesnutter (jingles), var med på plateinnspillinger, komponerte filmmusikk. Hjemme i Norge igjen drev han kiosk/gatekjøkken i ca. 10 år. Han har undervist i skolen og jobber i dag som rektor på kulturskolen i Ørskog,  med ca. 140 elever. På fritida spiller han rundt i distriktet i egen jazzkvartett der det går mest i standardlåter fra 50- og 60-tallet. Men han kan fortsatt lene  seg godt tilbake og nyte fordums storheter som Jimi Hendrix, B.B.King og ikke minst den  største helten av alle -  Eric Clapton.

Intervju med Helge Revheim

Harald & Jakob - Zanies Mods fra Kopervik

Les ellers i Haugesunds Avis