John Skien til Kopervik

 

NRK Rogaland-reporter gjennom mange år og en av forfatterne av en bok om popmusikken på 60-tallet i Rogaland, John Skien, har takket ja til å være konferansier under Backbeats konsert med lokale 60-talls grupper 28. mai.

Av Leif Meling
– Dette har jeg lyst til. Derfor har jeg takket ja på forespørselen, selv om jeg er midt inne i en svært arbeidskrevende periode som programleder for Norge Rundt på samme tid, sier Skien.
Konserten er nå spikret og blir arrangert på Festplassen i Kopervik siste lørdag i mai. Som arrangør står den nystartede organisasjonen Backbeat med blant andre Kjell Olav Leirvåg og Finn Willy Fosen i ledelsen.
Nå er lista over deltakende popgrupper klar. Mange kjenner nok igjen navnene på de lokale «storhetene» Rebells, Hooligans, Early Birds, Zero, Zanies og ikke minst Harald Pettersen. Nå gjenoppstår gruppene på scenen igjen.
– Jeg har jo et forhold til disse, fordi jeg som 20 åring i 1964 til 1965 var lærer på Åkra og gikk på dans. Enkelte kjenner jeg godt den dag i dag 40 år senere, sier stavangermannen John Skien.

Godt grunnlag

Nå får han anledning til å møte dem igjen og intervjue dem på scenen i Kopervik. Det har han et godt grunnlag til å gjøre etter at han gav ut boken «Det gjekk på engelsk og norsk» om popmusikken i Rogaland for tre-fire år siden.
– Jeg har et råmanus om karmøypopen som ikke ble brukt i boka. Jeg tror neppe det blir gitt ut noen gang, men vil nok komme til nytte nå, tror Skien.
Også da 60-tallsrockerne arrangerte mimrekonsert i 1984 var John Skien med. Da som reporter i NRK Rogaland, der han lagde radioreportasje om karmøymusikerne. I tillegg bodde han i Ølen en tid og fulgte med på hva som skjedde innefor popmusikk i Nord-Rogaland da, og han har slekt i Kopervik, noe som har styrket interessene for Karmøy.

Karmøy spesiell

– Popmusikkmiljøet på Karmøy var spesielt på denne tiden. Det var tett med band og kvaliteten var god, uten at jeg vil gjøre meg til en ekspert på området.
John Skien har også selv vært popmusiker. På slutten av 60-tallet var han vokalist i et orkester i Stavanger som ble kalt Intermezzo, og sang låter av Tom Jones, Elvis Presley og Engelbert Humperdinck. Men sier selv at han ikke på noe tidspunkt hadde noen lysende sangkarriere foran seg.
Den rutinerte radio og TV-reporteren starter en ny periode som programleder for Norge Rundt, rundt midten av mai. Da har han Bergen som arbeidssted og reiser hjem til Stavanger i helgene. Men helgen 28. mai, stopper han altså i Kopervik.