Samler popgruppene fra 60-tallet

Karmøybladet 23. februar 2005.  Av Leif Meling

Er det noen i dag som husker rockegruppa Zanies fra Kopervik?
Sammen med flere andre poporkestre herjet de i danselokale på Karmøy på 60-talet. Nå skal de møtes igjen.
Fire musikkinteresserte menn står bak. Den ene er ‘Helge Revheim som spilte slagverk i Zanies. De andre var også ungdommer fra Kopervik på 60-tallet som var levende opptatt av datidens rock og beatmusikk. Det er Finn Willy Fosen, Kjell Olav Leirvåg og Odd Magne LiIIeås.
De har gått sammen om å stable på beina årlige musikk treff i Kopervik. Første treff er allerede under forberedelse. Der skal Karmøys egne poporkestre, stå på scenen på Festplassen i Kopervik 28. mai.
— Vi har hatt samtaler med originalbesetningene i Rebells, Hooligans, Zanies, Zero, Early Birds og den desidert største popartisten fra Karmøy på denne tiden, Harald Pettersen, sier Kjell Olav Leirvåg.
«Backbeat»
Flere av gruppene hadde sin debut nettopp på Festplassen i Kopervik. Det var på den tiden da man begynte å slå litt hardere på trommene og spille litt heftigere på bassgitarene, forteller Leirvåg.øy var det et unikt miljø og det ble spilt opp til dans på Dalen, idrettshuset på Åkra og i Folkets Hus i Kopervik, for å ta med viktigste arenaene.
Mange av gruppene har ikke spilt siden mimrekonserten ”Back to the sixties” i Karmøy kino for 20 år siden. Den gangen måtte det arrangeres flere konserter for at alle som ville, skulle få møte sine ungdomsidoler på scenen igjen.
Men de fire musikkentusiastene ønsker ikke å stoppe med lette. De har tro på at det går an
å stable på beina en årlig musikkfestival som de kaller «Backbeat». Det betyr at de fokuserer på musikk som ligget litt tilbake i tid, gjerne da beatrytmene sto sterkest.
Samvær
— Selv har jeg vært på Beatles festival Liverpool sju ganger, og har opplevd den gode stem ningen ved at man spiller datidens musikk og mennesker fra mange land samles om den gode musikken og sosiale samværet. Noe av dette håper vi å skape også i Kopervik.
Leirvåg viser også til at det arrangeres ulike festivaler på Karmøy og andre steder med stort hell. Det var enklest å starte med de lokale orkestrene, og så trekke inn andre norske og kanskje utenlandske orkestre etter hvert.
Finn Willy Fosen har den etablerte jazzfestivalen i Molde i tankene. Fra sin tid i rosenes by har han opplevd hva denne festivalen har betydd for byens kulturliv. Odd Magne Lilleaas har mange år bak seg som arrangør av Fiskerfestivalen på Åkra, en nyttig erfaring for å få den årlige musikkfestivalen i drift.
— Det blir satt opp telt på Festplassen. Vi har samlet orkestrene som skal ha en vel to timer lang konsert, med dans etterpå. Nå jakter vi på sponsorer. Målet er å samle nærmere 800 rundt en musikk og et miljø som mange husker og setter pris på også i dag, sier Leirvåg.Fire medlemmer av popgruppa «Zanies» fra Kopervik!
Trygve Egeland (bass), Helge Revheim på slagverk, vokalist Jakob Borum og Terje «Zombie» Barstad på gitar.
Gruppa består også av Harald Hetland (orgel)