The Five Beats har også tidligere inntatt samme scene som våre egne The Zanies. Det skjedde under fjorårets kombinerte dansegalla og gammelpopfestival i Ålesund, der legendariske Hep Stars var hovedattraksjonen. Dette ble et svært vellykket arrangement der alle gruppene ”leverte varene”. The Five Beats framsto som et særs sympatisk bekjentskap med spillerglede og sceneutstråling langt utenom det vanlige. Det var like før gutta med sine flerharmoniske 60-talls perler stjal showet framfor nasen på The Hep Stars.

Gruppa kommer opprinnelig fra Hareid, utenfor Ålesund, engang Norges ”Loverpool”. The Five Beats ble dannet i 1963 og har i dag seks (!) medlemmer. Shadowsmusikken ble raskt et varemerke, og repertoaret utviklet seg parallelt med resten av 60-tallsmusikken. Som øyboere vest i havet fikk de oppleve det samme som karmøybuen da beatbølgen skyllet inn over land og storbyfenomenet rockemusikk tok seg fram til ”den ytterste nakne ø”. Gruppa har i alle år forblitt trofast mot de musikalske hjerterøttene. Det ble foreløpig stopp mot slutten av 60-tallet, men i 1983 møttes den gamle originalbesetningen, fikk full tenning og så var det ”yesterday once more”.

I dag kan gjengen se tilbake på ei lang rekke prestisjefylte oppdrag. Et utall jobber de siste 15 årene har ført bandet helt fra Mjøs-byene til ute på Gullfaks-plattformen i Nordsjøen. Five Beats har for lengst innsett at popbasillen og spillegleden fra 60-tallet er av kronisk og livslang karakter. Gammelpopens venner står sterkt i Ålesund og gruppa opptrer regelmessig på arrangementene. De øver fast i Studio 5B som produserer musikk fra kor- og visesang til pop og rock.

I 2003, 40 år etter starten, gav bandet ut sitt flotte debut-album ”Gutedraumen” . Her går det på engelsk og nynorsk. The Five Beats viser at de behersker de fleste stilarter. The Everly Brothers må bare akseptere at her har de møtt de sine overmenn. Tolkningen av ”Crying in the rain” er rett og slett vakker. Tittelsporet er en uforbeholden hyllest til gruppene og musikken som på 60-tallet erobret en hel ungdomsgenerasjon. Valget mellom fiskeskøyta og gitaren ble enkelt. Etter Kinks, Hollies og Beatles var verden aldri helt den samme. Kun guttedrømmer varer evig.

Gruppa som besøker Kopervik i pinsen er:
Atle Gjerde
(gitar/sang. Elektriker),
Jogeir Gjerde
(gitar/sang. Har spilt sammen med bl.a. Åge Samuelsen, Arne Bendiksen og Sputnik. Grafiker og kunstmaler),
Roger Røyset
(bass. Regnskapsfører),
Lars Olav ”Lasse” Ose
(trommer. Vaktmester),
Asbjørn Brubakk
(gitar/sang. Produksjonssjef) og
Øystein Opsvik
(tangentinstrument/sang. Lærer). Gruppa spiller lørdag 3. juni sammen med The Pussycats og Danny & The Red Hots.

Lenker: