Early Birds

1965 – 73. Avaldsnes/Åkra/Stava

  • Terje Olsen (bass)

  • Harald Johannessen (trommer)

  • Kjell Elias Eliassen (rytmegitar)

  • Jonas Liknes (sologitar)

Terje Olsen og Harald Johannessen fra Avaldsnes, Kjell Elias Eliassen fra Åkra og Jonas Liknes fra Stava bestemte seg for å danne et såkalt ”Shadowsband” sommeren 1965. De hadde ungdomshuset på Avaldsnes som møtested og øvingslokale. Utpå høsten kom Leif Arne Sjøen med som sjåfør og såkalt manager. Ingen av de andre hadde sertifikat på denne tiden, så han fikk gjøre nytte for seg da gruppa etter hvert fikk flere spillejobber. Pga.  at de fikk bruke  ungdomshuset til øvingslokale spilte de ganske rimelig til dans på Dalen nesten hver onsdag etter at de hadde øvd inn et brukende repertoar.

Ganske snart ble det og forandring på medlemsbesetningen. Harald Johannessen ga seg etter noen måneder og ble erstattet av unggutten Jan Bringsvor fra Rossebø som etter hvert ble en dyktig batterist og et friskt pust i gjengen. (Han omkom dessverre i Aleksander Kielland ulykken i 1980). De fikk også med seg Tor Reidar Jakobsen fra Vea som vokalist. Han sluttet imidlertid etter et års tid, og Jonas Liknes tok mer eller mindre over som vokalist i tillegg til Terje Olsens den gang fortlovede Sandra Hansen. Da Kjell Elias sluttet, ble han i en kort periode etstattet av Jahn Edgar Gismervik fra Avaldsnes. John Ove Digernes, også han fra Avaldsnes, ble så fast rytmegitarist helt til de sluttet av nyttårs tider i 1973. John Ove ble også en av vokalistene i Early Birds.

Da Terje og Sandra ”utvandret” til USA våren 1969, sluttet også Jan Bringsvor pga. skolegang. John Ove og Jonas fikk da selskap av Sigmund Liknes (fra Liknes og ”Rebells”) på bassgitar og ungdommen Tor Magne Hansen (fra Haringstad of ”Science Fiction”) på slagverk. Sigmund var med til Terje og Sandra kom tilbake høsten 1970. Tor Magne, Terje, John Ove og Jonas spilte deretter sammen til de la opp.

Den tiden Early Birds spilte, var de innom så å si samtlige danselokaler i distriktet. De fartet ikke så langt, var noen ganger i Sauda og Skånevik, som vel var det lengste de reiste. De hadde også en del spillejobber på restauranter i Haugesund i den senere tiden de spilte. Gruppa likte å spille varierende musikk og rytmer og de benyttet seg av og til av både trekkspill og steelgitar. Det ble  en del shadowsmusikk og country musikk. De hadde forholdsvis lett for å få spillejobber den tiden de spilte.

 

Jonas Liknes