Vi går ”Down the Line” med Danny & the Red Hots.

Tekst: Svein Sørlie

 


Danny & the Red Hots ble startet høsten 1978 – og hadde sitt beste år i 1980. Bandet fikk være med i den nostalgiske ungdomsfilmen ”1958”, der bandets vokalist Steinar ”Danny” Raaen fikk en av hovedrollene i denne vellykkede filmen. I juni 1980 spilte Danny & the Red Hots inn sin eneste langspillplate - ”Down the Line” - bestående av både av musikk gjort kjent på 1950-tallet med Buddy Holly, Roy Orbison, Elvis Presley, Eddie Cochran og Junior Parker, men også fin originalmusikk som ”Red Hot Danny” og ”Chickie Run” – skrevet av Raaen selv og ”Yankee Car Rock” der Raaen har god hjelp av musikkjournalisten Rune Halland med teksten. Ved utgivelsen av denne LP besto bandet av Steinar ”Danny” Raaen, vokal og gitar, Tor Schjong, gitar og vokal, Ståle Sødal, piano og vokal, Odd Nergård, bass og Harald Dalseth, trommer. Produsenten var Johnny Sareussen, og her er sporene på ”Down the Line”:

Red Hot Danny, One More Time, Just Because, Down the Line,
Rock Around with Ollie Vee, Chickie Run, Sixteen Candles,
Red Hot Rockin’ Blues, Yankee Car Rock, Hey Mr. Presley,
Red Hot Mama, Come On Little Mama, Shotgun Wedding Theme, Feelin’ Good

Da ”Down the Line” kom til platebutikkene, skjedde det utrolige at Steinar ”Danny” Raaen sluttet i bandet – og fikk nye musikere med seg på landeveien, og de kalte denne gruppa for Danny & the Young Ones. Steinar fortsatte filmkarrieren med å få hovedrollen i filmen ”Fifty/Fifty” og spilte også inn en ny LP i London i 1983 - ”Danny Boy” - med engelske musikere. Han toppet også norsktoppen i 1983 med singelen ”Julie”, en norsk versjon av den jugoslaviske Grand Prix melodien det året. Steinar var også med i filmen ”Dykket” i 1989 – der han spilte en helikopterflyger. Musikken fortsatte han med også på nittitallet – da med rockebilly trioen The Alligators. Resten av The Red Hots fortsatte ennå en tid etter bruddet i 1981, med noen nye medlemmer, men uten plateutgivelser og uten særlig suksess. Gruppa manglet sin frontfigur, Steinar ”Danny” Raaen, som virkelig kunne gjenskape ekte Rock ’n Roll fra femtitallet.

”Down the Line” LP’en er av vinylsamlere et svært ettertraktet samleobjekt – og ved siden av Svein Finjarn’s ”Mustang” (1977) og The Pussycats to LP’er ”Pssst, Pssst” (1966) og ”Mrrr, Mrrr” (1966) er denne utgivelsen den høyest prissatte av alle norske Rock ’n Roll utgivelser.
For alle de som ikke har denne spesielle utgivelsen, kan den musikalske kjemien i all sin enkelhet oppleves på scenen i Kopervik pinseaften, vi gleder oss.

Gjensyn med Kopervik Red Hot Danny hadde onkel på "Strannå"

Ny Runde Rock'n'Roll - Haugesunds Avis 1. juni 2006