ønsker å gi Beatlesmusikken en ny dimensjon for dagens publikum
 


Av Kjell Olav Leirvåg
e-post: kjell.olav@leirvag.no

Det Betales er Norges mest kjente ”Beatlesband”. Selv velger de å kalle seg ”Beatles tribute” band noe som på norsk bør hete ”hyllest til The Beatles band”.
”-Vi ønsker å føre videre Beatles sin musikk”, sier Tor Henning Olsen, Beatles-entusiast og leder av Det Betales. ”Beatles sine innspillinger ble gjort på 60-tallet med datidens teknikk. Musikken holder mål og vi ønsker å vise musikken slik den kan lyde live fra en scene. Vi vil gi den mer trøkk og gi den bedre inntrykk for lytterne enn platene kan gi”.

Det Betales har eksistert i over 25 år og har gjort Beatles musikken til sitt levebrød.
Bandet ble startet i 1978 av haldenseren Thorleif Svendsen. Vinteren 1979/ 80 ble Odd Kleven og Tor Henning Olsen kontaktet med spørsmål om de ville være med.
Denne duen hadde vært med på ”Ferske fjes” i NRK TV. Under det som kan kalles datidens Idol ble de på TV spurt hvem de var. ”Vi er en duo fra Drammen som kan synge 200 Beatlessanger tostemt” var svaret fra ungdommene som i dag utgjør halvparten av Det Betales. De har vært faste medlemmer i bandet siden 1979/ 80 og Tor Henning Olsen har tatt på seg ansvaret som bandleder. Hele tiden har entusiasmen, spillegleden og ikke minst kjærligheten til Beatlesmusikken bestått.
Gjennom konserter i inn og utland, TV opptredener og noen få plateutgivelser har bandet høstet internasjonal anerkjennelse for sine tolkninger av musikken til pop-historiens største band!
Det Betales målsetning er å låte slik The Beatles kanskje hadde gjort i dag, dersom de fremdeles hadde eksistert.
Bandet består i dag av:
Bilde

Tor Henning Olsen
Alias John Lemon
Tor Henning Olsen er født i 1955. Interessen for Beatles meldte seg allerede i 1963. Samme år sto han for første gang på scenen og sang alene for et begeistret publikum. Tolv år gammel fikk Tor sin første gitar og begynte på gitarkurs. Tor er gift med Nina fra Haugesund.

 

Bilde


Odd Kleven Alias George Harryseth ( på makan )
Odd Kleven ble født i Drammen i 1954. Han fikk tidlig interessen for musikk. Odd ville spille Beatles-musikk og da var kun gitaren bra nok.
Odd møtte Tor Olsen mens han jobbet som ekspeditør i musikkforretning, og det varte ikke lenge før livet tok en ny vending. Det ble Beatles og bare Beatles for alle pengene. I 1982 satset guttene på å spille på heltid, og reiste land og stand for å utføre spilleoppdrag.

 

Bilde
Bernt Michael Johansen
Alias Paul McEplecarth
Bernt er en allsidig bassist men har en forkjærlighet til solide melodier, gode harmonier og geniale riff, således er The Beatles fremste valget hva favoritter angår. Den blonde gutten fra sørlandet er stort sett alltid blid hurragutt som innimellom også insisterer på å spille langt inn i soloppgangen, han truer faktisk med å gjøre ekstra-ekstra-settet solo dersom ingen andre vil..

 

Bilde
Rolf Øyvind Hæg
Alias Bongo Star
Rolf Øyvind kom inn i bandet i 1999. Hans eminente teknikk sammen med hans ydmykhet for Beatlesmaterielet har gjort Betales til et mye bedre band totalt sett. Rolf Øyvind er en sjenert gutt og våger seg ikke til å synge ennå, men kanskje får vi en dag oppleve lysluggens stemme også.
 

 


Det Betales har holdt konserter rundt hele Norge og bl.a. i Tyskland, Polen, Spania og Argentina. I tillegg har de vært fast innslag ved den store Beatlesfestivalen i Liverpool i 10 år. Sist undertegnede var på Beatlesfestival ønsket jeg å få med meg konserten med Betales i the Cavern. En 20 m lang kø utenfor lokalet gjorde at jeg måtte finne alternativ underholdning. Publikumsinteressen var for stor!
pyshpopaluba

Bandet har samarbeidet med både Tony Sheridan og Beatles første manager Allan Williams. Gode, gamle Williams har uttalt at Det Betales er: "the best Beatles tribute-band in the world today!"

Bandet har ved flere anledninger vært på TV. Den store klassefesten, Frokost tv, Reisesjekken, Wesenstund, Bingo Lotto, Barne TV og ikke minst deres første Tv opptreden som var Husker Du med Odd Grythe tilbake i 1983.

Deres siste innspilling Eleanor Rigby forteller det meste om bandets målstning. Mens The Beatles kun brukte en strykekvartett til komp, gjør Det Betales låten til en massiv rockelåt, men fullt trøkk!
Bandet har også utgitt en Cd single med ”Beatles medley 2000” som jevnlig blir spilt på radiostasjonene. I selveste Abbey Road studio i London spilte bandet inn
sin egen hyllestlåt til John Lennon ”Dear John”.

Det er hektiske dager for Det Betales. De har mange spennende nye prosjekter å jobbe mot. I disse dager skal de ha møte med selveste Chat Noir i Oslo for å diskutere et show der i løpet av høsten. De har tidligere spilt på Chat Noir men det var et lukket arrangement. Nå satser de på et nytt show med kulisser, dansere, skuespillere og gjesteartister. Målet er en helaftens forestilling med Beatles sin historie.

De har også vært i samtaler med Kringkastingsorkesteret om å få til et samarbeid om en felleskonsert med Beatles-sanger i 2008. Det blir i så fall konsert på Rockefeller i Oslo og kanskje Drammens Teater.
Man kan jo bare tenke seg til hvordan låter som The Long & Winding Road, Penny Lane, Strawberry Fields, og Yesterday ville bli i en slik setting. ”Jeg får gåsehud bare av tanken”, sier Tor. ”Dette må vi få til”!
”Julekalender på Tv er morsomt. Vi ser for oss et nytt konsept bygget opp rundt Paul McEplecarth, Bingo Stærk, Georg Harryseth ( på makan ) og Jon Lemon. Det er litt tidlig å røpe detaljer men vi jobber med saken og håper å kunne bringe nyheter om dette snart!”
Varmt på Cavern
I mer enn 25 år har Det Betales spilt og sunget Beatles musikk men aldri har de gitt ut et fullt album med sine versjoner av Beatles sangene.
”Vi skal nå forsøke på nytt å lage en liten samling av våre favorittlåter og gi de ut i løpet av året”, sier Olsen til slutt. ”Send oss gjerne dine forslag på låter du vil ha med på vår CD samling. Dette kan dere gjøre gjennom våre web-sider: http://www.betales.com
Vi gleder oss voldsomt til å spille for et fantastisk publikum i teltet i Kopervik. Dette skal bli en folkefest!”