Gerry & The Pacemakers  

Et vanlig spørsmål i ulike spørrekonkurranser er: Hvilken artist nådde nr. 1 på hitlistene med sine første 3 singleplater? Svaret er verken Elvis, Beatles, Abba eller andre superstjerner, men Gerry & The Pacemakers.

Det var ikke noe simple PR-triks som fikk bandet til å gå til topps: de oppnådde det bare på grunn av sine musikalske kvaliteter. Dette til tross for hard konkurranse i bransjen. I 1963 var et år hvor popmusikken var i endring og året da Beatles hadde sitt store gjennombrudd. Å få nr 1 hit for en ny gruppe var utrolig – for ikke å si oppnå det tre ganger på rad.

Som The Beatles kom Gerry og hele bandet fra Liverpool. Gerry var født i Dingle i Liverpool den 24. September 1942. Far til Gerry var jernbanearbeider, men likte å opptre med ukulelen sin på puber i helgene. Gerry lærte fort av faren og ble også med i et kirkekor.

I 1956 hørte Gerry skifflekongen Lonnie Donegan. Det endret livet til Gerry. Han dannet Gerry Mardsen Skiffle Group og lærte seg å synge rock’n’roll. Gerry spilte gitar og fikk med seg sin 2 år eldre bror Freddie på slagverk. I 1959 fikk de med seg Les Chadwick på bass og byttet navn til Gerry & The Pacemakers. Navnet fikk de fra en sportssending på radio hvor reporteren snakket om en person som Pacemaker. På norsk bruker vi ”hare” om det samme fenomenet. Dette er betegnelsen på en person som er med i starten på et løp for å holde høyt tempo.  

Gruppen fikk tilbud om å dra til Hamburg på spillejobber (sammen med The Beatles). Det ble med en periode i denne metropolen. De hadde jo alle vanlige jobber i tillegg til spillejobbene. Gerry jobbet da - som faren- i jernbaneverket.

I tillegg var de veldig fornøyde med sin populæritet i hjembyen. De spilte fast på The Cavern og andre kjente treffplasser i Liverpool. De var kjente for å spille dagens slagere. Dersom de hørte en sang de likte på radioen på fredag, var den med i repertoaret på lørdagen. Pianisten Les Maguire var den musikalske drivkraften sammen med Gerry.

 - Vi hadde en vennskapelig konkurranse med Beatles, Searchers og alle de andre gruppene fra Liverpool, sier Gerry. - Det gjaldt om å fremføre tidens slagere først og best.

I 1960 fikk gruppen være supportband for den amerikanske rock’n’roll stjernen Gene Vincent på en konsert på Liverpool stadion. Den fikk på bekostning av The Beatles som ikke var gode nok.

En kveld som Gerry aldri glemmer var en lokal konsert i Liverpool i 1961. Flere Liverpool-band deltok. I en pause tok Paul McCartney, John Lennon og Gerry og satte seg sammen med hvert sitt instrument og hadde en ganske unik jam-session.

 - Det var fantastisk. Det var spontant gjort i pur glede og vi visste vi aldri kom til å gjenta det.

I mai 1962 ble Gerry & The Pacemakers den andre gruppen – etter The Beatles – som skrev kontrakt med manageren Brian Epstein.

 - Brian Epstein var en hyggelig fyr som var fint kledd og snakket skikkelig engelsk. Dessuten drev han platebutikk og kunne kanskje skaffe oss billigere plater. Vi så på det å spille inn plater selv som uaktuelt. Vi hadde det gøy på scenen. Det var det viktigste.

The Beatles hadde nettopp hatt en moderat suksess med ”Love Me Do” og produsenten George Martin ville at Beatles skulle spille in låten ”How do You Do It”. Beatles gjorde en halvhjertet versjon og ga beskjed om de ikke ville spille inn denne sangen.

 - Dette fikk vi greie på, men vi syntes Beatles var dumme siden dette var en mye bedre sang enn ”Love Me Do”.

Låten ble spilt inn 22. Januar i 1963. B-siden ”Away From You” hadde Gerry skrevet selv og var tilegnet hans kjæreste Pauline Beham. Deres første datter ble født i 1966 og deres andre i 1980. Og Gerry & Paulin er fortsatt gift. ”How Do You Do It” gikk til førsteplass på listene i april og var på toppen i tre uker. Topp-plassen  ble avløst av The Beatles med ”Please Please Me”. Sju uker senere var de på ny på førsteplass med ”I Like It”.

Gerry ønsket en annen stil på deres 3. Singel. Rodgers & Hammerstein hadde skrevet musikalen ”Carousel” i 1945. Gerry hadde sett denne oppsetningen og likte veldig godt sangen ”You’ll Never Walk Alone”. George Martin skrev stryker -arrangement til sangen og den ble den tredje singelen og nok en førsteplass til Gerry & The Pacemacers.

Med denne låten har Gerry & The Pacemakers  skrevet et solid kapittel i pophistorien. Sangen ble populær verden over og er mest kjent som fotballhymne til fotballklubben Liverpool FC. Mange besøkende til Anfield Road har stått med gåsehud og deltatt i korsang sammen med 40.000 andre stemmer!

Gerry & The Pacemakers første album ”How Do You Like It” ble utgitt i oktober 1963. Denne platen inneholder sanger som gruppen brukte på sine konserter på denne tiden. Flere singler følgte bl.a. “Don’t let The Sun Catch You Crying”, “Ferry Cross The Mersey”, “I’ll Be There” og “Walk Hand In Hand”.

Filmen “A Hard Day’s Night” med The Beatles var en stor suksess i 1964. Det ble derfor et ønske om at Gerry & The Pacemakers skulle lage sin film fra sitt miljø i Liverpool. Den fikk tittelen ”Ferry Cross The Mersey” og tittellåten ble en solid topp 10 slager. Chicago, Broadway og London hadde fått sine hyllest- sanger. Endelig hadde Liverpool fått sin. I tillegg til film og plateinnspillinger var bandet stadig på turne i inn- og utland.

I 1965 utga The Beatles ”Rubber Soul” og begynte å eksperimentere med mystiske lyder og tekster. Andre band følgte etter. I 1966 ble Psychedelia og eksperimentering med eksotiske rusmidler en trend. Gerry og gutta var alt for jordnære til å ta del i denne utviklingen.

 - Vi var ikke interessert i meditasjon, indisk musikk eller mystiske religioner. Selv om vi ikke hadde flere plater på listene, laget vi god musikk og ”Walk Hand In Hand” var vel den beste vokalprestasjonen vi gjorde på plate.

I 1967 fikk Gerry tilbud om å spille hovedrollen i West End musikalen Charlie’s Girl. Resten av gruppen ble tilbudt diverse roller i samme musikalen, men takket høflig nei til det. Gruppen valgte å avslutte karrieren i stedet for å lete etter en ny vokalist. To av medlemmene startet bilverksted, mens Gerrys bror startet kjøreskole som han drev til han døde i 2006. På slutten av 60-tallet var Gerry med i diverse barne-TV serier. Men han savnet spillingen og i 1973 startet Gerry å spille rock’n’roll igjen med et nytt Pacemakers. Og siden er det han har drevet med. Han elsker å framføre sine gamle slagere og har et solid grep på sitt entusiastiske publikum.

I 1985 gjorde Gerry en velledighetssingel sammen med en gruppe andre engelske artister. Under navnet The Crowd nådde de førsteplassen med ”You’ll Never Walk Alone” hvor inntekten fra salget gikk til etterlatte etter brannen på stadionen til Bradford City.

Et par uker etter Hillsborough ulykken i 1989, ledet Gerry sangen under minnehøytideligheten på fotballkampen mellom Liverpool og Everton. Sangen ble også spilt inn sammen med andre liverpudlians Paul McCartney, Holly Johnson og The Christians. Denne nådde også førsteplass på listene.

Gerry fikk utnevnelsen MBE i 2003. Han har fortsatt bosted i Liverpool. Han jobbet hardt for at Liverpool skulle bli Europeisk kulturhovedstad i 2008. Noe byen oppnådde.

Lørdag 6. Juni opptrer han og bandet på BackBeat i Kopervik.

 - Har du en hilsen til de som skal på årets BackBeat?

 - Vi gleder oss virkelig. Det er alltid spesielt å opptre i Norge. Jeg kan love at Gerry & The Pacemakers skal gjøre sitt ytterste for at dette skal bli en ”lovely evening”.

Til Backbeat i Kopervik 6. juni kommer Gerry sammen The Pacemaker bestående av: Anthony young, Stephen Thompson, Andrew Wild, Garth  Watt-Roy og Nicholas Woolgar.

Diskografi:

SINGLES
Mar 1963 How do you do it?/ Away from you 1 
June 1963  I like it/It's happened to me 1 
Oct 1963  You'll never walk alone/ It's alright  1 
Jan  1964  I'm the one/You've got what I like  2 
April 1964  Don't let the sun catch you crying/ Show me that you care 6 
Aug 1964  It's gonna be alright/ It'sjust because  24 
Jan  1965  Ferry cross the Mersey/You you you   8 
Mar 1965  I'll be there/Baby you're so good to me 12 
Oct 1965  Walk hand in hand/Dreams 
Feb  1966  La la la/Without you 
Nov  1966 Girl on the swing/ Fool to myself 
Gerry Marsden: 
June 1967 Please let them be/ I'm not blue 
Aug  1967 Gilbert Green/What makes me love you 
April  1968 Liverpool/Charlie Girl 
Nov  1968 In the Year of April/Every Day 
May  1969 Every Little Minute/In Days of Old 
May  1971 I've Got My Ukulele/What a Day 
April  1972 Amo Credo/Come Break Bread 
EPs
July 1963 
How do you do it? Away from you/I like it/It's happened to me 
Feb  1964 
I'm the one You've got what I like/You can't fool me/ Don't you ever 
May 1964 
Don't let the sun catch you crying Show me that you care/
Summertime/Where have you been? 
Dec  1964 
It's gonna be alright/ It'sjust because/ Maybellene/You're the reason 
Feb  1965 Gerry in California
Skinny Miss Lizzie/My babe/Away from you/What'd I say? 
Mar  1965 Ferry Cross the Mersey
It's gonna be alright/I'll wait for you 
June 1965 Rip it up
Reelin'& Rockin'/ Whole lotta shakin' goin' on/You win again 
LPs 
Oct 1963 How do you like it?
Shot of rhythm and Blues/Jambalaya/ 
Where have you been all my life?/ Here's hoping/ 
Pretend/ Maybellene/ You'll never walk alone/
Wrong yo-yo/ You're the reason/Chills/
You can't fool me/ Don't you ever/Summertime/ 
Slowdown/ Columbia
Feb  1965 Ferry Cross The Mersey
It's Gonna Be Alright/Why Oh Why?/Fall in Love/
Think About Love/I Love You Too (The Fourmosts)/ 
All is Quiet on the Mersey Front(George Martin)/ This Thing Called Love/
Baby You're So Good To Me/I'll Wait for You/
She's the Only Girl for Me/Is it Love (Cilla Black)/ Ferry Cross the Mersey/

 


 
punkt You'll Never Walk Alone - Musikkvideo
punkt Ferry Cross The Mersey - Musikkvideo
punkt Ferry Cross The Mersey - Live Liverpool 2008
punkt How Do You Do It - Live
punkt It's Gonna Be Allright - Live
punkt
Liverpool fans singing "You'll Never Walk Alone". 
Champions league quarterfinal 
5th April 2005 Liverpool - Juventus 
punkt
You'll Never Walk Alone - Karaoke.
Her kan man øve seg til 6. juni!