The Flop
Haugesunds lengst sammenhengende karriere - fyller snart 40år

Av Kjell Olav Leirvåg

 

The Flop startet sin musikalske løpebane rundt årsskiftet 1967-68. Fra starten besto de av Alf Ole Olsen på trommer, Einar Snyen, bass og Torbjørn Lie på Keyboard. Da Leif Arne Isene på gitar og vokal ble med på forsommeren 1968, ble det fart i aktiviteten til bandet. Flop ble en aktiv gledesspreder fra scenekanten i hele distriktet rundt Haugesund.

I tillegg fikk bandet oppdrag på hele Vestlandet. Bandet ble veldig populært spesielt i Bergensområdet. Grunnen var at bandet spilte aktuelle låter som gjorde det godt på hitlistene. Etter noen få pauser tidlig på 70-tallet, holdt det originale bandet sammen til 1975. Høydepunker var opptreden på Chateau Neuf og Haugesunds Spelemannspris det samme året.

Flop var spesielt populære på Karmøy. Det hendte at bandet spilte onsdagen på Dalen, fredag i Skudenes, lørdag på Åkra og søndagen i Kopervik! Alt i samme uke og med rekordstort publikum. Men bandet syntes at de fineste jentene var på dansen på Folkets hus i Kopervik.

Musikalsk hadde Flop sin force i flerstemt sang og spilte låter av grupper som Tremeloes, Amen Corner, Rascals, Vanilla Fudge, Ray Charles og Foundations.
I 1970 begynte ”miltærspøkelset” å gjøre seg gjeldende, og Flop måtte ta en pause. Torbjørn Lie og Einar Snyen sluttet i 1973 og etter hvert kom Jan Hilmar Solbakk med på bass og John Bernar Espeland overtok tangentene. I tillegg fikk bandet ny sound ved at Håkon Eidesen tok med seg saksofonen og ble medlem i bandet. I 1978 kom engelskmannen Graham Smith med på gitar. Da Cliffi Grinde overtok trommene for Alf Ole Olsen, skiftet bandet navn til The Flop Band.
The Flop Band turnerte både i Norge og Nord-England før det tok en pause i 1982.

I 1985 døde plutselig Leif Arne Isene på ferie på Mallorca.
Håkon blir litt stram i blikket:
-Det kom som et sjokk på oss. Vi visste han hadde dårlig hjerte og han var i tvil om han skulle reise. Uheldigvis fikk han problemer og var for langt fra lege da det skjedde.
- Han var en stor artist og et flott menneske, sier Håkon med bifall fra de andre Flop-medlemmene.

I dag er The Flop aktive med samme besetning som i 1978 Med et tillegg: ”Bamse” Bjarne Anvedsen er blitt med som vokalist. Bandet øver ukentlig og har som mål å spille musikk som treffer voksne folk i alle aldre med god musikksmak-
- Vi har en fast gjeng på 30-50 personer som følger oss når vi spiller her i distriktet, sier Håkon med smil om munnen. Vi tror vi spiller en voksen popmusikk med røtter i 60- og 70-årene.
- I tillegg slår vi gjerne til med en disco-låt fra 80-tallet. Vi likker alle typer musikk men med forkjærlighet for rock. Hendrix, Led Zeppelin, Cream og Clapton er de store rockeheltene.

Erfaringen er der heller ingen ting å si på. Cliffi har vært med på 5-6 albuminnspillinger med Vamp og LP-en med Flop:
- I Vamp var jeg også med for underholdningens del. Når vi hadde skolekonserter og lignende og da elevene syntes det begynte å bli kjedelig, var det min jobb å spille ”trommeklovn” og sørge for at elevene ble underholdt. Men det var veldig kjekt å være med gode musikere i seriøst arbeid.

- Vi blir eldre og tjukkere, men kvaliteten og musikkgleden holder seg, sier Graham – den smilende engelskmannen som er en kjent ”gitarguru” her i distriktet.
Mange gryende gitarspillere med stjernedrømmer i blikket har fått veiledning av Graham.
- Jeg kom til Norge i 1978 fra Wakefield ikke langt fra Leeds. Jeg startet som gitarist i The Jester, men ble sparket da gruppen ønsket seg en ny gitarist ved navn Bill Nelson. Han ble senere kjent som supergitarist fra bl.a. Be Bop de Lux.
- Jeg ble da med i gruppen the Whales som turnerte i hele Scandinavia i 1978. De kom til Haugesund og ble kjent med Flop. Vi fant tonen og jeg fikk beskjed om at dersom jeg bosatte meg i Norge, ville de ha meg som gitarist. Da jeg så fant tonen med en norsk jente, var framtiden lagt, sier Graham med et blikk som skulle tyde på at han trives med sitt valg.

 - Jeg har solgt instrumenter i 29 år her i distriktet og sett gutter med 3 grep kjøpe seg instrumenter etter mine anbefalinger
- Siden har de utviklet seg til virtuoser som går langt utenpå meg.
Graham har også vært innom mange lokale band som Safe, Rebells, Wendy og Zero. Han hadde også et prosjekt kalt Graham’s Gang som besto av folk som var ledige når de skulle ut på oppdrag.
Graham er også kjent som lydmann og ”demo-produsent”
- Jeg var med og laget demoene til Vestlandfanden, Vamp og Flop. Disse demoene var en del av årsaken til at de fikk platekontrakt.
- Har du noen gode konsertopplevelser ?
- Rolling Stones på Valle Hovin i 1987 var stort og ellers må jeg si at musicalen ”We will Rock you” basert på Queen sin musikk var en stor opplevelse. Den kunne jeg sett mange ganger.
- Favorittartister?
- David Gates – soloartist og vokalist i amerikanske The Bread- er min favoritt vokalist. Ellers er Chet Atkins nummer 1 på gitar. Men der er mange nr 2!
- Når jeg spiller musikk fra CDer går det på alle typer musikk og sjangere. Men jeg kommer stadig tilbake til The Beatles. Den remiksa Love-utgivelsen liker jeg veldig godt.
- Hva med BackBeat?
- Jeg har stor sans for tiltaket. Det var meningen jeg skulle spille med Rebells på den første BackBeat i 2005, men det ble ferie i England i stedet. Nå skal vi spille selv og vi gleder oss veldig. Jeg gleder meg til å høre The Rolling Clones og Mads Eriksen som er en veldig bra gitarist. Håper også mange andre haugesundere stiller i teltet i Kopervik denne kvelden.